Θεατρική ομάδα ενηλίκων – Νέα απογευματινή δραστηριότητα

Θεατρο

Αγαπητοί γονείς,

Στα πλαίσια των απογευματινών δραστηριοτήτων του σχολείου μας, σε συνεργασία με την κ.Χρύσα Μιχαλακίδη, εξετάζεται η δυνατότητα δημιουργίας θεατρικής ομάδας ενηλίκων.

Για τον σκοπό αυτό παρακαλώ πολύ όσοι επιθυμούν να συμμετασχουν σε αυτή την ωραία προσπάθεια παρακαλώ πολύ να αποστείλουν ένα email στην  ήλεκτρονική διεύθυνση του συλλόγου μας : sgk.16dimchal@gmail.com ή επικοινωνήστε με κάποιο από τα μέλη του Δ.Σ.

Το θεάτρο είναι μια από τις 7 καλές τέχνες (ή μήπως 9; ή 10;) που προάγει τον πολιτισμό και καλλιεργείται για χρόνια στο σχολείο μας όπως επίσης και ο χορός, τα εικαστικά, η μουσική και μας καλεί να αναδείξουμε το ταλέντο μας και να περάσουμε όμορφα.

Ας το τολμήσουμε λοιπόν.

Το θέατρο είναι μια τέχνη που αναπτύσσεται από τα αρχαία χρόνια, μια από τις πρώτες τέχνες με την οποία καταπιάστηκαν οι άνθρωποι και πάνω σε αυτήν στηρίχτηκαν άλλες τέχνες. Ο λόγος για το θέατρο.

Για τους Αρχαίους Έλληνες το θέατρο αποτελούσε σημαντικό κομμάτι της ζωής τους. Θεωρούσαν ότι είναι διδακτικό αλλά το έβλεπαν και ως ένα είδος ανακούφισης, κάθαρσης όπως την έλεγαν.

Μέσα από τα προβλήματα των ηρώων των τραγωδιών ανακουφίζονταν και οι ίδιοι οι θεατές, επιφέρει όπως λέει ο Αριστοτέλης «τὴν τῶν τοιούτων παθημάτων κάθαρσιν».

Και σήμερα η παιδαγωγική -και όχι μόνο- αξία του θεάτρου είναι αναγνωρισμένη. Μέσα από το θέατρο τα παιδιά ή ακόμα και οι ενήλικες:

– Εκφράζονται. Αφήνουν ελεύθερο τον εαυτό τους, ακολουθώντας βέβαια τους κανόνες που ορίζοντα κάθε φορά.

– Μπορούν επίσης να ξεσπάσουν την περίσσια ενέργειά τους, αλλά και να εκδηλώσουν τα συναισθήματά τους. Χαρά, λύπη, θυμός ξεθυμαίνουν, εξωτερικεύονται και το παιδί νιώθει ανακουφισμένο.

– Ακόμη, αναπτύσσονται σχέσεις φιλίας, συνεργασίας και εμπιστοσύνης στους μαθητές μεταξύ τους αλλά και ανάμεσα σε μαθητές και δασκάλους.

-Το θέατρο μπορεί να χρησιμοποιηθεί και ως μέθοδος διδασκαλίας για μικρούς και μεγάλους. Η ιστορία της Γ’ δημοτικού προσφέρεται για να εφαρμοστεί αυτή η ευχάριστη και δημιουργική, για τα παιδιά μέθοδος. Οι μικροί και μεγάλοι μαθητές παίρνουν τους ρόλους τους και υποδύονται τα πρόσωπα της μυθολογίας. Ο μικρός «Οδυσσέας» δε θα ξεχάσει ποτέ το τέχνασμα που σκέφτηκε για να μην παρασυρθεί από τη γλυκιά μελωδία των Σειρήνων! Αντίστοιχα, ο μικρός «Ηρακλής» θα θυμάται πάντα τους άθλους που κατάφερε να φέρει σε πέρας! Αλλά και οι υπόλοιποι μαθητές, κι ας μην έχουν πρωταγωνιστικούς ρόλους, δε θα χρειαστεί να διαβάσουν και να μάθουν το μάθημα της Ιστορίας στο σπίτι. Το ξέρουν ήδη και μάλιστα απέκτησαν τη γνώση αυτή με τρόπο βιωματικό!

 

This entry was posted in ΔΙΑΦΟΡΑ ΝΕΑ. Bookmark the permalink.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s