ΠΡΟΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΟΛΩΝ ΘΑ ΘΕΛΑΜΕ ΝΑ ΣΑΣ ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΟΥΜΕ ΤΗΝ ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΠΟΥ ΑΠΟΣΤΕΙΛΑΜΕ ΚΑΤΟΠΙΝ ΤΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ ΠΟΥ ΕΙΧΑΜΕ.
ΠΑΡΑΚΑΛΟΥΜΕ ΠΟΛΥ ΝΑ ΤΗΝ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ ΟΛΟΙ ΠΡΟΚΕΙΜΕΝΟΥ ΝΑ ΓΝΩΡΙΖΕΤΕ ΤΗΝ ΘΕΣΗ ΤΩΝ ΜΕΛΩΝ ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΓΟΝΕΩΝ ΚΑΙ ΚΗΔΕΜΟΝΩΝ ΤΟΥ ΣΧΟΛΕΙΟΥ ΜΑΣ.
Προς
την Διευθύντρια του 16ου Δημοτικού Σχολείου Χαλανδρίου
και
τον Σύλλογο Διδασκόντων
Κοιν.
Ένωση Συλλόγων Γονέων Δήμου Χαλανδρίου
Χαλάνδρι, 7 Σεπτεμβρίου 2018
ΘΕΜΑ : ΜΕΤΑΤΡΟΠΗ ΣΧΟΛΕΙΟΥ ΑΠΟ 16ΘΕΣΙΟ ΣΕ 17ΘΕΣΙΟ
Αξιότιμοι Κύριοι,
Θα θέλαμε να ευχηθούμε σε όλους καλή σχολική Χρονιά, δημιουργική με υγεία και συνεργασία.
Σε συνέχεια της ενημέρωσης που είχαμε από την Διευθύντρια του σχολείου μας, σχετικά με την μετατροπή του σχολείου μας από 16θέσιο σε 17θέσιο, θα θέλαμε να σας διατυπώσουμε τις απόψεις μας σχετικά με αυτό.
Αν και κατανοούμε απόλυτα, ότι ο λόγος που αποφασίστηκε να δημιουργηθεί αυτή την σχολική χρονιά 2018-2019 άλλο ένα τμήμα, είναι για την καλή λειτουργία και την διευκόλυνση του εκπαιδευτικού έργου των διδασκόντων καθώς και για την αρτιότερη προετοιμασία των μαθητών για την επόμενη εκπαιδευτική βαθμίδα, ΠΙΣΤΕΥΟΥΜΕ ότι η συνολική αποτύπωση της ενέργειας θα είναι ΑΡΝΗΤΙΚΗ.
Το 16ο Δημοτικό Σχολείου Χαλανδρίου είναι το μεγαλύτερο αριθμητικά σχολείο του δήμου και όπως όλοι γνωρίζουμε έχουν κλείσει ΟΛΕΣ οι αίθουσες του σχολείου (διδασκαλίας και μη) προκειμένου να διευκολυνθεί και να εξυπηρετηθεί η είσοδος όλων και περισσότερων μαθητών της περιοχής του Πατήματος Χαλανδρίου. Την σχολική χρονιά 2012-2013 έκλεισε και η τραπεζαρία του σχολείου (ο τελευταίος βοηθητικός χώρος του σχολείου που είχε απομείνει), με σκοπό να χρησιμοποιηθεί ως αίθουσα διδασκαλίας. Το κλείσιμο της τραπεζαρίας έχει ως αποτέλεσμα οι μαθητές του ολοήμερου να σιτίζονται στις αίθουσες διδασκαλίας και μάλιστα πάνω στα θρανία, που την επόμενη μέρα θα βάλουν οι μαθητές της τάξης τα βιβλία τους.
Η δημιουργία άλλης μίας αίθουσας διδασκαλίας σε ένα σχολείο, το οποίο είναι ασφυκτικά γεμάτο, θα οδηγήσει να χρησιμοποιηθεί ως αίθουσα ένας χώρος, ο οποίος θεωρούμε ότι δεν θα σέβεται ούτε τους εκπαιδευτικούς, ούτε τους μαθητές του συγκεκριμένου τμήματος. Σίγουρα θα οδηγήσει να καταργηθεί και ο «ελάχιστος» χώρος του σχολείου, ο οποίος χρησιμοποιούνταν για πρακτικές ανάγκες όλων των υπολοίπων μαθητών του σχολείου.
Το 16ο Δημοτικό Σχολείο Χαλανδρίου έχει τα πιο πολυπληθή τμήματα σε όλο το δήμο μας. Η δημιουργία τμημάτων με λιγότερους μαθητές σίγουρα αποτελούν θετική κίνηση για την εκπαιδευτική διαδικασία, θεωρούμε όμως, ότι μέσα στο ίδιο σχολείο δεν επιτρέπεται να υπάρχουν τμήματα δύο ταχυτήτων. Μέσα στο ίδιο σχολείο δεν είναι δυνατόν να υπάρχουν τμήματα με 24 και 25 μαθητές και να δημιουργούνται τμήματα μόνο με 17 μαθητές. Ο εκπαιδευτικός που θα αντιμετωπίσει τους 17 μαθητές εννοείται ότι θα είναι πιο ευνοημένος από τον εκπαιδευτικό που θα αντιμετωπίσει τους 25 μαθητές. Πιστεύουμε ότι αυτό είναι πλήρως κατανοητό σε σας ως εκπαιδευτικούς. Μέσα στο ίδιο σχολείο, όταν δεν υπάρχει η δυνατότητα εύρεσης αιθουσών, δεν δημιουργούμε άνισες εκπαιδευτικές διαδικασίες. Δεν τολμούμε να σκεφτούμε την ανακούφιση του όποιου εκπαιδευτικού, όταν την μία ώρα θα έχει να μπει σε ένα τμήμα 25 μαθητών και την άλλη ώρα σε ένα τμήμα 17 μαθητών……Και εμείς ως γονείς και ενήλικες ας σκεφτούμε ό,τι θέλουμε! Ελπίζουμε μόνο να μην το πάρουν είδηση οι μαθητές, ότι εκπαιδευτικοί θα προτιμούν το τμήμα με τα 17 παιδιά και όχι το τμήμα με τα 25.
Επιλέξατε και αποφασίσατε να δημιουργήσετε άλλο ένα τμήμα στην ΣΤ δημοτικού. Θα θέλαμε να σας επισημάνουμε ότι η χρονική συγκυρία είναι άστοχη και θα φέρει μόνο ταλαιπωρία και γκρίνια. Κατά τη γνώμη μας είναι λάθος και δεν θα έπρεπε να είχαν γίνει δεκτές καινούριες εγγραφές-μετακινήσεις από άλλο σχολείο, τη στιγμή που το σχολείο δεν πληροί τις προϋποθέσεις για την εισαγωγή καινούριων μαθητών. Το σχολείο έχει πολλούς μαθητές, πράγμα το οποίο εγκυμονεί κινδύνους για την ασφάλειά τους. ΑΥΤΟ ΤΟ ΓΝΩΡΙΖΑΤΕ ΟΛΟΙ. Οι εφημερίες των εκπαιδευτικών είναι καθημερινά οι ανώτερες και πάλι οι κίνδυνοι για την ασφάλεια των μαθητών είναι μεγάλοι.
Αν και πιστεύουμε ότι είναι ΑΠΑΡΑΔΕΚΤΟ ότι αποφασίσατε, προτείνατε και πήρατε την έγκριση από τους προϊσταμένους σας, να δημιουργήσετε ένα καινούριο τμήμα σε ένα ασφυκτικά γεμάτο σχολείο, ΣΥΓΧΡΟΝΩΣ δεν υπολογίσατε τα αρνητικά επακόλουθα που θα δημιουργηθούν με το να χωρίσετε τους μαθητές της ΣΤ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ (μετά από 5 ολόκληρα χρόνια που ήταν με τους ίδιους συμμαθητές και του χρόνου θα ξαναχωριστούν λόγω αλλαγής σχολικής βαθμίδας):
- Η προεφηβεία έχει «χτυπήσει» την πόρτα όλων των μαθητών και οι αντιδράσεις τους θα είναι ποικίλες (κλάματα, βίαιες αντιδράσεις κοκ) [Εδώ θα πρέπει να σας θυμίσουμε τις αντιδράσεις της περσινής έκτης όταν δεν κληρώθηκαν για παραστάτες στην σημαία-κλώτσαγαν καρέκλες, έκλαιγαν κλπ], 2. «Αναστάτωση» λόγω του χωρισμού των παιδιών, 3. Χρονικό διάστημα που θα χρειαστεί για να γνωριστούν και να συνεργασθούν τα παιδιά του τμήματος, 4. Πιθανή απομόνωση και στοχοποίηση των νέων παιδιών, που δεν φταίνε σε τίποτα, από τα παιδιά που θα χάσουν τις παρέες τους, 5. Αναστάτωση και κόντρα με τους γονείς (χωρίς λόγο) 6. Αλλαγή εκπαιδευτικού και 7. Αναστάτωση στο υπόλοιπο σχολείο προκειμένου να διευθετηθεί η ομαλή λειτουργία της ΣΤ δημοτικού.
Αν και γνωρίζουμε ότι αγαπάτε το επάγγελμά σας και θα προσπαθήσετε με όλες σας τις δυνάμεις για την ομαλή λειτουργία του 16ου Δημοτικού Σχολείου Χαλανδρίου, και στα πλαίσια του συνεχούς και ανοιχτού διαλόγου που έχουμε, θα θέλαμε να λάβετε σοβαρά υπ’ όψιν σας τις ως άνω επισημάνσεις μας. Είναι κρίμα το σχολείο μας να μετατρέπεται από 16θέσιο σε 17θέσιο μέσα σε λίγες ώρες!
Με εκτίμηση,
ΤΑ ΜΕΛΗ ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΓΟΝΕΩΝ ΚΑΙ ΚΗΔΕΜΟΝΩΝ